Knox nedir?

09.12.2013 09:51

Samsung Knox nedir? Ne işe yarar? Nasıl kaldırılır?

Samsung Knox, Samsung'un Android 4.3 güncellemesiyle birlikte dağıtmaya başladığı bir çeşit güvenlik sistemi.

Samsung Knox, son zamanlarda özellikle Samsung kullanıcılarının çok fazla adını duymaya başladığı ve biraz da şikayetçi oldukları bir güvenlik sistemi. Bu yazıda hem Knox'un ne olduğunu ve nasıl çalıştığını açıklamaya, hem de bunu telefonlarından kaldırmak isteyen kullanıcılarımızın  sorularına cevap vermeye çalışacağız. ​

Samsung Knox, Samsung'un Android 4.3 güncellemesiyle birlikte dağıtmaya başladığı bir çeşit güvenlik sistemi. Knox, iOS ve BlackBerry işletim sistemlerine oranla daha çok güvenlik açığı bulundurmak ve dolayısıyla saldırılara karşı daha açık olmakla eleştirilen Android'in bu zaafını örtmek için Samsung tarafından üretilmiş bir sistem. Şimdilik bu güncellemeyi alan Note 3, Galaxy S4 ve Galaxy S3 cihazlarda bulunan Knox'la ilgili kullanıcıların en büyük şikayeleri arasında ise sistemin bazı uygulamalara erişimi engellemesi, cihazı rootladıktan sonra kimi uygulamaların bu yüzden çalışmaması ve sayacın sıfırlanmaması başta geliyor.  

Samsung Knox nedir?

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un 2013 yılında tanıttığı Samsung Electronix Knox, bir performans alanı ve güvenli data saklama imkanı sunarak Android cihazlar için bir çeşit güvenlik sistemi işlevi görüyor. Bunun arkasındaki mantık ise korunmasız olmakla eleştirilen Android cihazları dışarıdan gelecek saldırılara, casus yazılımlara ve benzer zararlı faaliyetlere karşı korumak. İlk olarak Samsung'un birkaç ay önce piyasaya sürmüş olduğu Galaxy Note 3'de kullanılan sistem, zaman içinde Android 4.3 güncellemesini alan diğer cihazlara da yerleştirilmiş durumda. Sistem özellikle kurumsal kullanım için düşünülmüş. Knox sayesinde, diyelim ki çalıştığınız şirket telefonun kurumsal tarafını yönetirken, siz de kişisel kullanım için istediğiniz uygulamaları kurabileceksiniz ve bu iki alan birbirinden tamamen ayrı çalışacak.  

Endüstriyi yakından takip edenler Samsung'un bu hamlesini özellikle BlackBerry'den boşalan kurumsal pazara girmeye ve büyük özel sektör ve hükümet ihalelerini almaya yönelik bir girişim olarak yorumluyorlar. 

Samsung Knox ne gibi sorunlara yol açıyor?

Samsung'un getirdiği bu yeni sistemle ilgili gelen en temel şikayetlerden biri özellikle cihazını rootlayanlar ya da custom ROM kurmak isteyenlere yaşattığı sorunlar ve sayacın sıfırlanamıyor oluşu. Dolayısıyla da telefonunuz garanti kapsamı dışında kalabiliyor. 

Yani eskisi gibi Samsung telefon aldıktan sonra rootlama işlemine girişip "bloatware" denen gereksiz uygulamaları temizleyeyim ve cihazımı rahat rahat kullanayım diyemeyeceksiniz. Zira Knox, eFUSE adı verilen bir teknolojiyle telefonda yapılan değişikliklerin tarihini denetim altında tutuyor ve böylece, ileride herhangi bir sorun olduğunda şirket kullanıcının donanıma zarar verdiğini gerekçe göstererek cihazınızı garanti kapsamı dışında tutabiliyor. 

Tabii Samsung'ta bu tarz girişimleri engelleyen sistemler her zaman vardı, bu bakımdan Knox yeni bir şey değil. Ama yeni olan Knox'un artık bunu, yani yaptığınız değişiklikleri download mode'a açık açık yazmaya başlaması oldu. Eskiden "flash counter" gibi yöntemlerle sayacı sıfırlamanın bir yolu varken Knox'ta bu iş de imkansız hale gelmiş durumda. 

Samsung Knox nasıl kaldırılır? Nasıl silinir?

Knox'u kaldırmanın çeşitli yöntemleri olsa da bunlarda sayacı tekrar sıfırlamak pek mümkün görünmüyor. 

Öncelikli olarak Samsung'un kendi destek sayfalarında Knox'u devre dışı bırakmanın yolları şöyle anlatılmış:

·         Knox uygulamasını açıp "Ayarlar" seçimini yap.

·         "Knox Ayarlar"a dokun. 

·         "Knox'u Kaldır"ı seç. 

·         Knox'u kaldırırken telefonunuz size bilgileriniz yedeklemek isteyip istemediğinizi soracak. Kaldırma aşamasında söz konusu bilgiler cihazınıdaki Knox klasörüne kopyalanacak. Eğer bunun olmasını istiyorsanız "şimdi yedekle"ye, istemiyorsanız "OK" göstergesine basmanız gerekiyor. 

·         Aman dikkat! Bu kaldırma işlemi sırasında, fotoğraf, müzik, kontaklar, takvime girdiğiniz etkinlikler gibi önemli kişisel bilgileriniz zarar görebilir. 

·         Şifrenizi girip "Devam Et"e dokun. 

·         "Sonraki"ye dokunursanız bilgileriniz kaydedilecek ve kaldırma işlemi tamamlanacaktır. 

·         Knox'u kaldırmak için "OK"e dokun. 

·         Menü > Dosyalaım > Hepsi > Knox  seçimini yaptığınızda tüm kişisel bilgilerinizin bir zip dosyası olarak burada bulunduğunu göreceksiniz. 

·         Önemli Not: Eğer ilave bir microSD kartınız varsa, Hepsi > Saklama Cihazı > Knox seçimini yapmanız gerekiyor. 

Root Explorer yöntemi

·         Eğer bu yöntem sizi ikna etmediyse ve root işinden anlıyorsanız, şu yöntemi de deneyebilirsiniz:

·         "Root Explorer" adlı uygulamayı telefonunuza kurun.

·         Uygulamayı çalıştırıp Knox adını taşıyan dosyaları aratın. 

·         İçinde Knox geçen tüm dosyaları işaretleyin. 

·         Uygulama daha sonra bunları kaldırıp sistemi yeniden başlatacaktır.

Bu gibi teknik konularda tek adres olan XDA Developers forumda da Knox'u devre dışı bırakmak için önerilen çeşitli yöntemler bulunuyor. 

Öncelikle genel bir yedekleme işlemi yapın. 
XDA Developers forumunda paylaşılan aşağıdaki uygulamayı indirip çalıştırın: KNOX removerV2.1.zip 
Adında Knox geçen tüm dosyaları silin.
Sistemi yeniden başlatın.

Kaynak:
https://www.haberimport.com/haber/samsung-knox-nedir-ne-ise-yarar-nasil-kaldirilir-305736.htm

Geri

Sitede ara

© 2013 Tüm Hakları Saklıdır. Link vererek kullanabilirsiniz